Antwerpse schoenenboetiek Coccodrillo sluit de deuren

Antwerpse schoenenboetiek Coccodrillo sluit de deuren

Een bijzonder tijdperk komt ten einde. De internationaal gevierde Antwerpse schoenenboetiek Coccodrillo sluit na 36 jaar permanent de deuren.

Medeoprichter Geert Bruloot: “De modewereld is al enkele jaren fors aan het veranderen door massale overproductie en een radicale shift in de aankoop van luxegoederen. Een doorgedreven kortingscultuur en koopjes het hele jaar door zorgen ervoor dat consumenten een deel van hun budget verleggen naar kunst en vrije tijd, wat uiteindelijk de leefbaarheid van onze multi-brandboetiek uitgedoofd heeft. We zullen Coccodrillo erg missen, maar we besloten de volgende stap te zetten en we kijken alvast uit naar nieuwe projecten binnen en rondom de wereld van creativiteit.”

Coccodrillo werd in 1983 opgericht door partners Geert Bruloot en Eddy Michiels en verzilverde meteen een plekje als dé bestemming in Antwerpen voor footwear-kenners en schoen-aficionado’s van over de hele wereld. De winkel stond wijd bekend voor haar bijna profetisch oog voor opkomend talent en een ongezien niveau qua creativiteit. Sinds de opening van die eerste boetiek in de Schuttershofstraat heeft Coccodrillo een pioniersrol gespeeld in hedendaagse footwear. Bruloot en Michiels zijn onlosmakelijk verbonden met modehoofdstad Antwerpen. Het paar werd dan ook van meet af aan geprezen voor de manier waarop ze een allesomvattende mix van klassiek en grensverleggend design wisten te etaleren, bovenop het aanbieden van kwaliteit en service die net dat tikkeltje verder ging.

Vanaf dag één heeft Coccodrillo zowel Belgische en internationale iconen verwelkomd als niche nieuwkomers gelanceerd. Niet lang na het openen van de winkel samen met partner Eddy Michiels, plaatste Bruloot enkele jonge designers op de voorgrond, een groep die later als de Antwerpse Zes de geschiedenis zou ingaan. Martin Margiela was ook een van de eerste aanwinsten die de winkel binnenhaalde, een verder kenteken van de instincten van de oprichters en hun bereidheid om een rookiemet rauw talent een kans te geven. Datzelfde inzicht voor potentieel bracht Michiels en Bruloot ertoe om een jonge Raf Simons een platform te geven, net als het WebelHodelFeder team en recenter nog Mats Rombaut van ROMBAUT. Met zo’n hart voor vers bloed mag het geen verrassing zijn dat het Coccodrillo duo besloot hun steun te versterken voor de grootste springplank van Antwerps talent: de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Vanaf 1998 boden ze de jaarlijkse Coccodrillo Award voor het beste schoenenontwerp aan beloftevolle jonge modestudenten die creativiteit en savoir-faire vertoonden in het ontwerpen van footwear. Voorbije laureaten zijn onder andere Demna Gvasalia en ook Shone Puipia, die sindsdien het cult schoenenlabel Adult. Antwerp mee oprichtte. De grootste luxemerken ter wereld als Prada, Balenciaga, Saint Laurent, Sergio Rossi, Chloé, Dries Van Noten en Church’s vonden eveneens een ereplaatsje – of nieuw leven – in de store. Coccodrillo zat mee achter de heropbloei van erfgoedhuizen als Lanvin, Gucci en Balmain en wijdde haar geliefde etalages aan zorgvuldig gekozen namen die vandaag ook aan de top staan, zoals Nicholas Kirkwood, Simone Rocha, Tabitha Simmons en Jacquemus.

In 2010 ging de eerste aparte Coccodrillo mannenboetiek open, in een jaren ’30 art-decostijl uitgestippeld door top-interieurdesigner Gert Voorjans. Als voorname partners van het MoMu Fashion Museum Antwerp schonken Bruloot en Michiels ook een aanzienlijke collectie schoenen en hoeden aan het museum, waarvan een groot deel te zien was in de ‘Footprint’ expo uit 2016 – die door Geert Bruloot mee gecureerd werd. Omdat de oprichters een nieuwe golf in het mode- en retaillandschap aanvoelden, besloten ze in 2017 een grote stap te zetten en te verhuizen naar een meesterlijk pand van 250 m² in de Arenbergstraat, ontworpen door Glenn Sestig. Door diezelfde veranderingen in mode en retail, de aanhoudende wegenwerken en infrastructuurontwikkelingen werd de bereikbaarheid van de winkel echter aangetast, wat het volle potentieel van dit nieuwe project beknotte.

Bruloot besluit: “We hebben altijd binnen de wereld van creativiteit gewerkt en uiteindelijk draait het vooral om het jong talent en de ongelooflijke mensen achter de schermen en niet enkel om de producten in een winkel. We kijken ernaar uit om ons blikveld te verruimen en werken nu al aan onze volgende stappen, van mode tot kunst, design, multimedia en allround creatief leven.”

 

 

 

Over Sketch

PR & Support for fashion

Sketch
F. de Merodestraat 19/3, 2000 Antwerpen